viernes, 2 de marzo de 2018

Sobre diversidad lingüística en catalán


Ayer impartí la conferencia inaugural del III Congrés de Drets Humans de l’Advocacia Catalana.  
Me permití comenzar perpetrando la lectura en catalán de unos párrafos sobre la diversidad lingüística, su práctica efectiva y su relación con los DESC.




Aquí copio el texto (¡Gracias, Dora Mejía, por la traducción y por la ayuda con el ensayo de la lectura y la pronunciación!):


"Benvolgut Alcalde de Terrassa, Alfredo Vega López,

Benvolgut Síndic de Greuges, Rafael Ribó,

Benvolgut President del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira,

Benvolguts Membres dels Col·legis d´Advocats de Catalunya,

Benvolguts col·legues i benvolguts amics,

Bon dia a tots.

Vull començar agraint al Consell de l’Advocacia Catalana la invitació i l'oportunitat que se'm dona per parlar d'un tema molt important i volgut per a mi : la exigibilitat i la justiciabilitat dels Drets Econòmics Socials i Culturals, especialment en l'àmbit internacional.

Però abans d'entrar en matèria intentaré dir unes paraules en català. En primer lloc, per cortesia i per respecte doncs ambdues coses són importants. Sentir-nos reconeguts i respectats en la nostra identitat és important per a tots. I la llengua és un element clau d'aquest ser social que compon qualsevol comunitat, és la principal forma de comunicar-nos i de relacionar-nos, però també una forma de ser, una forma d'entendre i d'entendre'ns, i una forma de veure'ns i mostrar-nos.

Però no és només per cortesia i respecte que volia començar en català. Estem en un congrés de Drets Humans, de Drets Econòmics, Socials i Culturals, i la diversitat lingüística, la seva pràctica efectiva, és una de les manifestacions més potents d'un d'aquests drets: el dret a participar en la vida cultural, com queda establert clarament en el Cometari General número vint-i un del Comitè DESC .

La diversitat lingüística és a més un element clau d'altres DESC, especialment el Dret a l'Educació. Finalment la diversitat lingüística ha de tenir permeabilitat per a l'exercici efectiu de tots els DESC


En ocasions veiem com les llengües s'utilitzen com a arma llancívola en baralles polítiques, danyant així les llengües i la convivència. Venint de fora de Catalunya en temps tan difícils, volia no només reiterar que la diversitat lingüística és una qüestió de drets humans, sinó que també volia practicar aquesta diversitat, encara que només sigui durant aquest parell de minuts que acaben aquí."

No hay comentarios:

Publicar un comentario